nov


23


2020

Koop

Haagse koopwoningmarkt - derde kwartaal 2020

Wat zijn de effecten van Covid-19 op de koopwoningmarkt? Lees hier onze analyse.

Downloads

Haagse koopwoningmarkt - derde kwartaal 2020

A&N vastgoed heeft sinds kort door middel van een samenwerking beschikking over een geavanceerd en uniek datasysteem, compleet toegespitst op de Haagse woningmarkt. Deze gegevens ondersteunen onze jarenlange ervaring als Haagse vastgoedspecialist en zo zorgen wij dat we, met deze 100% actuele gegevens, u kunnen informeren over ontwikkelingen in de complete woningmarkt van vandaag.

Samenvatting Q3 2020

U treft hieronder de kerncijfers over het derde kwartaal 2020 met een link naar het volledige rapport.

Vraagprijzen in Covid-19 tijd

In bovenstaande grafiek van de gemiddelde vraagprijzen zien we een trend van licht stijgende vraagprijzen in Den Haag. De uitschieters in de grafiek zijn individuele maanden, gemiddeld genomen is de vraagprijs licht gestegen in Coronatijd. Behalve september 2020, dat is een enorme uitschieter. De stijgingen in prijzen zijn te verklaren door de aanhoudende woningkrapte. Dit komt overeen met onze dagelijkse ervaring. De hoeveelheid vraag naar woningen in het segment tot 500.000 euro, resulteert in een substantiele aantallen kandidaten die een woning willen bezichtigen. In het segment onder de 200.000 euro merken wij dat er mensen zelfs bereid zijn om ' blind' een aanzienlijk extra bedrag te betalen. Logischerwijs drijven dit soort praktijken de prijs op.

Hoe lang staan woningen online

Bovenstaande grafiek toont hoe lang woningen gemiddeld te koop staan. We zien hier een gemiddelde stijging in het derde kwartaal van 8 dagen. Wat ons opvalt in de praktijk is dat deze stijging zich alleen voordoet bij woningen in het hoge segment, woningen tot 500.000 worden gemiddeld genomen in één biedingsronde verkocht. Hoewel het in het absolute hoge segment vaker langer duurt voordat een woning verkocht is, ervaren wij niet zelden dat dit type woningen in bepaalde wijken dermate populair zijn dat de bezichtigingsmogelijkheden binnen een dag volgeboekt zijn.

Hoeveel nieuwe woningen worden aangeboden

In bovenstaande grafiek van het nieuw aantal aangeboden woningen zien we een lichte daling in het derde kwartaal. Dit is voornamelijk seizoensgebonden, de vakantietijd zorgt altijd voor een afname in nieuw aanbod. Maar ook hier ligt de woningkrapte ten grondslag.

Overbieden

Onze ervaring in het aan- en verkoopproces is dat er ondanks Covid-19 nog steeds overboden wordt. In de prijsklasse tot 300.000 euro zien we dat er makkelijk 10% overboden moet worden om de gelukkige eigenaar te worden. In het hoge segment boven de 500.000 euro zien we dat je hier al snel 5% moet overbieden. Maar ook daar hebben we toch nog regelmatig gezien dat ook boven de 500.000 euro 10% overboden wordt.

Volledig rapport

Bekijk hier het volledige rapport met alle gegevens over Q3 2020.

Overige nieuwsitems

januari


24


2022

Koop

Woningmarkt 2022 en huizenprijzen in 2022

Hierbij een newsitem waarin wij graag de grootste veranderingen in de woningmarkt onder uw aandacht brengen.

februari


10


2021

Koop

Haagse koopwoningmarkt - vierde kwartaal 2020

Hoe heeft het laatste kwartaal van 2020 zich gedragen? Lees hier onze analyse.

december


3


2020

Koop

Nieuwe hypotheekregels in 2021

Zoals elk jaar verandert er ook in 2021 weer het nodige aan de hypotheekregels. De belangrijkste hebben we in dit artikel voor je verzameld.